ΝΑΡΚΟΛΗΨΙΑ

 
 
 

Η Ναρκοληψία είναι μία ασυνήθιστη νευρολογική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από υπερβολικά ανεξέλεγκτη υπνηλία ακόμα και μετά από επαρκή ύπνο.

Μπορεί να πιστεύουμε ότι είναι μια σπάνια πάθηση, ωστόσο στην Ελλάδα αφορά 4.000 ανθρώπους.

Εμφανίζεται σε ανθρώπους όλων των ηλικιών, ωστόσο το κύριο σύμπτωμά της (η ημερήσια υπνηλία) ξεκινά συνήθως στην εφηβεία ή στη δεκαετία των είκοσι.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, παραμένει για χρόνια αδιάγνωστη, και άρα ο ασθενής δεν έχει λάβει ποτέ κάποια σχετική θεραπεία.

Ειδικότερα, το άτομο που πάσχει από ναρκοληψία έχει επαναλαμβανόμενες προσβολές ύπνου, στις οποίες, όταν έρχονται, δεν μπορεί να αντισταθεί, με αποτέλεσμα να αποκοιμιέται οπουδήποτε, ακόμα και σε ακατάλληλες ή επικίνδυνες συνθήκες (σχολείο - εργασία - οδήγηση).

Μάλιστα, τα άτομα που πάσχουν από ναρκοληψία εισέρχονται άμεσα σε κατάσταση ύπνου REM (ύπνος με ταχεία κίνηση των ματιών).

Επίσης, ο ναρκοληπτικός μπορεί να εκδηλώνει επεισόδια καταπληξίας, δηλαδή αιφνίδιας απώλειας του μυϊκού τόνου, συχνά ως αποτέλεσμα έντονης συγκίνησης (έντονο γέλιο, θυμό, έκπληξη).

Αν και η ναρκοληψία παραμένει μια μυστηριώδης ασθένεια, η επιστημονική κοινότητα συμφωνεί πως αιτία είναι η διαταραχή του ανοσοποιητικού, δηλαδή το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου αρχίζει να επιτίθεται στα υγιή του κύτταρα.

Οι επιστήμονες εξακολουθούν να μη γνωρίζουν την αιτία της πάθησης.

Η 18η Μαρτίου είναι αφιερωμένη στη Ναρκοληψία, με στόχο την ενημέρωση του κοινού και την κινητοποίηση του, για την αναζήτηση βοήθειας σε οργανωμένα Κέντρα Μελέτης του Ύπνου.


Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να ’ρθείτε  σε επικοινωνία με την Ομάδα Στήριξης που έχει δημιουργηθεί εδώ στην Ελλάδα, επισκεπτόμενοι την ιστοσελίδα narcolepsy-com.gr.

 

 

Στοιχεία Επικοινωνίας

 

Επαφή

Ο Κόσμος των Σπανίων Παθήσεων - Ελίνα Μιαούλη

© 2014 Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

Υλοποιήθηκε από Webnode