Κοριτσάκι διαγνώστηκε με σπάνια πάθηση λόγω του Facebook

2014-04-11 12:12

 

 

 

Όταν η Tara Taylor ανέβασε μία φωτογραφία της κόρης της στο Facebook, πίστευε ότι η λάμψη που εμφανιζόταν στο αριστερό μάτι του μικρού κοριτσιού ήταν απλά μια αντανάκλαση του φλας.

 

Στην αρχή, οι περισσότεροι φίλοι της, βλέποντας το όμορφο κοριτσάκι στη φωτογραφία, απλά πάτησαν like και άφησαν όμορφα σχόλια δίχως να κάνουν την οποιαδήποτε περαιτέρω παρατήρηση. Ωστόσο, δύο εξ αυτών έστειλαν αμέσως μήνυμα στη μητέρα, λέγοντάς της πως καλό θα ήταν να πάνε να κοιτάξουν το μάτι της Rylee, αν και δεν πίστευαν πως θα ήταν κάτι σοβαρό.

Πράγματι, η Tara αποφάσισε να ακολουθήσει τη συμβουλή τους και να πάει την 3χρονη κόρη της στο γιατρό. Πολύ σύντομα και μετά από συγκεκριμένες εξετάσεις, η Rylee διαγνώστηκε με τη Νόσο του Coats (πάθηση του αμφιβληστροειδή χιτώνα), μία πολύ σπάνια διαταραχή του ματιού, η οποία προκαλεί την πλήρη ή μερική τύφλωση και χαρακτηρίζεται από την ανώμαλη ανάπτυξη των αιμοφόρων αγγείων πίσω από τον αμφιβληστροειδή.

 

Έτσι, χάρη στην προτροπή κάποιων φίλων της Tara, το πρόβλημα της κόρης της διαγνώστηκε έγκαιρα, με αποτέλεσμα να σωθεί το μάτι του μικρού κοριτσιού.

Να πούμε ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει η Πανελλήνια Ένωση Αμφιβληστροειδοπαθών, η Νόσος του Coats προσβάλλει κυρίως τα αγόρια και στο 90% αφορά το ένα μόνο μάτι. Η  αιτιολογία είναι άγνωστη και συνήθως εμφανίζεται στην πρώτη δεκαετία της ζωής.

 

Στις ήπιες περιπτώσεις, η πάθηση μπορεί να είναι ασυμπτωματική και να ανακαλυφθεί τυχαία, ανάλογα όμως με την έκταση των αγγειακών βλαβών, η νόσος μπορεί να εξελιχθεί ταχύτατα, προκαλώντας μεγάλη μείωση της όρασης, αιμορραγίες, εξιδρωματική αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς ή γλαύκωμα. Μάλιστα, η πρόγνωση είναι χειρότερη όταν οι βλάβες αφορούν πάνω από το μισό του αμφιβληστροειδούς και όταν πρωτοεμφανίζεται σε παιδιά κάτω των 4 ετών.

Για περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με την Πανελλήνια Ένωση Αμφιβληστροειδοπαθών, η οποία εκπροσωπεί Άτομα με Προβλήματα Όρασης (Τυφλούς & Μερικώς Βλέποντες) που πάσχουν από εκφυλιστικές κληρονομικές παθήσεις του αμφιβληστροειδή χιτώνα, της ωχράς κηλίδος και του οπτικού νεύρου, πατήστε εδώ.

 Στοιχεία Επικοινωνίας της Ένωσης
 

Βερανζέρου 14
104 32 Αθήνα
Τηλ.: +30 210 5238389
Fax: +30 210 5238389
Email: pea@retina.gr
Website: www.retina.gr

 

Μετάφραση / Επιμέλεια: Ελίνα Μιαούλη

Πηγή: Girl, Three, Diagnosed With Coat’s Disease After Facebook Photo Shared

 

 

Πίσω

Επαφή

Ο Κόσμος των Σπανίων Παθήσεων - Ελίνα Μιαούλη

© 2014 Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

Υλοποιήθηκε από Webnode