Συμβουλές για όσους αναζητούν τη σωστή Διάγνωση
2013-12-16 20:39
Σύμφωνα με την έκθεση «Οι επιπτώσεις των Σπανίων Παθήσεων» της φαρμακευτικής εταιρείας Shire (Shire Rare Disease Impact Report), στις Η.Π.Α., οι ασθενείς με σπάνιες παθήσεις περιμένουν, κατά μέσο όρο, για περισσότερα από εφτά χρόνια μέχρι να λάβουν τη σωστή διάγνωση, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο για περισσότερα από πέντε. Μάλιστα, οι πάσχοντες επισκέπτονται έως και οκτώ γιατρούς (τέσσερις Παθολόγους και τέσσερις Ειδικούς), ενώ παίρνουν δύο έως και τρεις λανθασμένες διαγνώσεις μέχρι να φτάσουν στη σωστή.
Είναι, λοιπόν, προφανές ότι το ταξίδι μέχρι την τελική διάγνωση είναι μεγάλο και με σημαντικό συναισθηματικό και οικονομικό κόστος. Γι’ αυτό και, είτε μόλις ξεκίνησε η περιπέτειά σας είτε παλεύετε εδώ και πολύ καιρό, σας παραθέτουμε μερικές συμβουλές που ίσως σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε καλύτερα αυτό το «ταξίδι».
- Και δεύτερη ιατρική γνώμη
Η σχέση ανάμεσα στο γιατρό και στον ασθενή είναι ιδιαίτερα σημαντική, πόσω μάλλον όταν μία περίπτωση είναι δύσκολη, με αποτέλεσμα να μη βγαίνει αμέσως μία διάγνωση. Συνεπώς, εάν κάποια στιγμή νιώσετε ότι ο ιατρός που έχετε απέναντί σας αδυνατεί να αντιληφθεί πλήρως τις ανησυχίες και τους φόβους σας, λέγοντάς σας εκφράσεις όπως: «Ολα είναι στο μυαλό σας», ή ότι δυσκολεύεται να βρει τις απαντήσεις που χρειάζεστε, επισκεφθείτε έναν άλλο ιατρό και ζητήστε μία δεύτερη γνώμη.
- Ημερολόγιο
- Κοινωνικά Δίκτυα
- Διαδικτυακά Δίκτυα Ενημέρωσης για Επαγγελματίες Υγείας
- Συνέδρια Ασθενών
- Τέλος, εάν όλα αυτά αποτύχουν
Πηγή: https://www.rarediseaseimpact.com/, «Εθελοντική Ενημέρωση για τις Σπάνιες Παθήσεις» / «Επικοινωνώντας τη Σπανιότητα»