8 Μαΐου, Παγκόσμια Ημέρα Θαλασσαιμίας (Μεσογειακής Αναιμίας)

2021-05-07 16:54

 

 


Η 8η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Θαλασσαιμίας (Μεσογειακής Αναιμίας), με στόχο την αφύπνιση των Επιστημόνων σε όλον τον κόσμο για την καλύτερη αντιμετώπιση της σπάνιας αυτής ασθένειας, αλλά και την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Θαλασσαιμικοί και για την προσπάθεια που απαιτείται να γίνεται για την ασφάλεια και την επάρκεια αίματος.

Ο όρος Θαλασσαιμία, ή Μεσογειακή Αναιμία, αναφέρεται σε μία ομάδα γενετικών αιματολογικών διαταραχών που επηρεάζουν την παραγωγή αιμοσφαιρίνης στον οργανισμό, της πρωτεΐνης που μεταφέρει το οξυγόνο από τους πνεύμονες προς τους ιστούς και τα διάφορα όργανα του σώματος.

Πρόκειται για μία από τις πιο κοινές μονογονιδιακές διαταραχές στον κόσμο, η οποία εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα των Μεσογειακών χωρών (Ιταλία, Ελλάδα, Μέση Ανατολή), αλλά και της Νότιας Ασίας και της Αφρικής.

Ο πάσχων από θαλασσαιμία χρειάζεται τακτικές μεταγγίσεις αίματος για να διατηρήσει σε φυσιολογικά επίπεδα την αιμοσφαιρίνη του οργανισμού του και να μην υποστεί ερυθροποίηση, που είναι βλαπτική για τον οργανισμό του.

Υπολογίζεται πως, στην Ελλάδα, 3.000 άνθρωποι πάσχουν από Θαλασσαιμία (έρευνα του υπουργείου Υγείας, 1997), οι ανάγκες των οποίων είναι μεγάλες και μπορεί να ξεπερνούν τις 30 μονάδες αίματος ανά άτομο τον χρόνο, κάτι που αποδεικνύει τη μεγάλη ανάγκη για αύξηση της αιμοδοσίας στη χώρα μας.Δράσεις Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης


O    Ελληνικός  Σύλλογος  Θαλασσαιμίας,  τιμώντας τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Θαλασσαιμίας, συμμετέχει σε εκδηλώσεις  μαζί με τον  Σύνδεσμο  Προώθησης  Εθελοντικής  Αιμοδοσίας  και  Φίλων  των  Ατόμων  με  Μεσογειακή  Αναιμία  «Πηγή  Ζωής».

Φέτος, σε συνεργασία με τον Δήμο Κορδελιού Ευόσμου και της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Προστασίας  και  Δημόσιας  Υγείας  ΚΕΠ, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση ενημέρωσης στην πλατεία Ευόσμου το Σάββατο 8 Μαΐου στις  11.00-13.00. Εκεί θα διανεμηθεί έντυπο υλικό προς ενημέρωση κι ευαισθητοποίηση των πολιτών για την εθελοντική αιμοδοσία , ενώ παράλληλα θα δίνονται απαντήσεις και σε ερωτήσεις τους για την Εθελοντική  Αιμοδοσία και τη Θαλασσαιμία.

Αμέσως μετά, στις 13:05, θα προβληθεί από το κανάλι του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου στο YouΤube, από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης του ΕΣΘΑ και από τη σελίδα του ενημερωτικού site NEWS.MAKEDONIAS.GR στο facebook η Συνέντευξη Τύπου των συνεργαζόμενων φορέων από το Πολιτιστικό Κέντρο Ευόσμου, στην οποία θα συμμετέχουν και ιατροί.


Πηγές: Υπουργείο Υγείας, Ελληνικός Σύλλογος Θαλασσαιμίας

Επιτρέπεται η αναπαραγωγή με την προϋπόθεση αναφοράς της πηγής.

 

Πίσω

Επαφή

Ο Κόσμος των Σπανίων Παθήσεων - Ελίνα Μιαούλη

© 2014 Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

Υλοποιήθηκε από Webnode