26 Σεπτεμβρίου - 2 Οκτωβρίου, Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για τις Αόρατες Παθήσεις

2016-09-07 12:32

 


Δεν είναι όλες οι αναπηρίες ορατές
 

Βλέποντας κάποιον σε αναπηρικό αμαξίδιο, ή με ακουστικό βαρηκοΐας, ή να περπατάει κρατώντας ένα λευκό μπαστούνι καταλαβαίνουμε αμέσως ότι το άτομο αυτό αντιμετωπίζει κάποιου είδους σωματική αναπηρία.

Όμως, τι γίνεται με όλες εκείνες τις «αόρατες αναπηρίες» που κάνουν την καθημερινότητα εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως ιδιαιτέρως δύσκολη, χωρίς ωστόσο το πρόβλημά τους να μπορεί να το δει κανείς «με γυμνό μάτι»;

Για παράδειγμα, υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι με σοβαρά προβλήματα όρασης ή ακοής, οι οποίοι δεν χρησιμοποιούν βοηθητικές συσκευές, κάνοντας έτσι δύσκολο για τους γύρω τους να αντιληφθούν το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζουν.

Υπάρχουν άτομα που υποφέρουν από χρόνιους πόνους, εξαιτίας χρόνιων ασθενειών ή ατυχημάτων, τα οποία, αν και δυσκολεύονται να μετακινηθούν, δεν χρησιμοποιούν αναπηρικό αμαξίδιο ή μπαστούνι.

Άλλο παράδειγμα είναι η Ινομυαλγία, ένα αόρατo σύνδρομο που προκαλεί έντονους μυοσκελετικούς πόνους σε εκατομμύρια ανθρώπους, οι οποίοι, παρ’ όλα αυτά, αντιμετωπίζονται συχνά με δυσπιστία και σκεπτικισμό, ή θεωρούνται ακόμα και τεμπέληδες από το περιβάλλον τους, γεγονός που προσθέτει επιπλέον ψυχολογικό και σωματικό πόνο.

Γι' αυτό και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, από το 2002, κάθε χρόνο, πραγματοποιούνται δράσεις ενημέρωσης στα πλαίσια της Εβδομάδας Ευαισθητοποίησης για τις Αόρατες Παθήσεις, με σκοπό την ανάδειξη των δυσκολιών που καλούνται να υπερβούν οι πάσχοντες, καθώς και τις προκλήσεις που καθημερινά αντιμετωπίζουν. 

Ας μην κοιτάμε, λοιπόν, μόνο για το προφανές κι ας δείχνουμε κατανόηση και ανοχή ακόμα και σε καταστάσεις που μπορεί να μη φαίνονται, εντούτοις υπάρχουν, επηρεάζοντας ποικιλοτρόπως τη ζωή των ατόμων αυτών.
 

Συγγραφή: Ελίνα Μιαούλη

Διαβάστε επίσης: Πώς να χειρίζεστε όσους δεν πιστεύουν ότι είστε άρρωστοι.

Επιτρέπεται η αναπαραγωγή με την προϋπόθεση αναφοράς της πηγής.

 

Πίσω

Επαφή

Ο Κόσμος των Σπανίων Παθήσεων - Ελίνα Μιαούλη

© 2014 Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

Υλοποιήθηκε από Webnode