29η Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Σκληροδέρματος

2016-06-29 21:02

4 Μύθοι για αυτήν τη μυστηριώδη σπάνια νόσο
 

Στη χώρα μας κάθε χρόνο προστίθενται περίπου 100 νέοι ασθενείς ενώ συνολικά υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 1500 ασθενείς με σκληρόδερμα σε όλη τη χώρα, αν και οι αριθμοί αυτοί μπορεί να μην αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα, δεδομένου ότι υπάρχει αδιευκρίνιστος αριθμός ασθενών στους οποίους η διάγνωση δεν έχει ακόμη γίνει, ιδίως στα αρχικά στάδια της πάθησης.

Το σκληρόδερμα είναι μία πολυσυστηματική νόσος στην οποία η έγκαιρη διάγνωση και θεραπευτική αντιμετώπιση αλλά και η ενημέρωση του κοινού είναι ζωτικής σημασίας. Αυτό είναι το μήνυμα με το οποίο και φέτος η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α) προσπαθεί να αφυπνίσει και να ενημερώσει τους ασθενείς αλλά και ολόκληρη την κοινωνία για το σπάνιο αυτό ρευματικό νόσημα, με την ευγενική χορηγία  και υποστήριξη της ELPEN.

Με αφορμή, λοιπόν, την καθιέρωση της 29ης Ιουνίου Παγκόσμια Ημέρα Σκληροδέρματος και το γεγονός ότι ακόμα και σήμερα το σπάνιο αυτό νόσημα θεωρείται «μυστηριώδες», η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα καταρρίπτει κάποιους «μύθους» γύρω από αυτό.


Μύθος: Το σκληρόδερμα είναι ίδιο για όλους

Αλήθεια: Το σκληρόδερμα μπορεί να διαφέρει από ασθενή σε ασθενή δεδομένου ότι έχει διαφορετικούς τρόπους που εκδηλώνεται. Στις δύο μεγάλες κατηγορίες, το σκληρόδερμα  συνήθως εντοπίζεται σε μερικά σημεία του δέρματος ή των μυών, και σπανίως επηρεάζει τα εσωτερικά όργανα (εντοπισμένο σκληρόδερμα) ή επηρεάζει το συνδετικό ιστό σε πολλά μέρη του σώματος που περιλαμβάνει εσωτερικά όργανα (συστηματικό σκληρόδερμα).


Μύθος: Το σκληρόδερμα επηρεάζει μόνο το δέρμα

Αλήθεια: Σε δύο μεγάλες κατηγορίες του το σκληρόδερμα μπορεί να επηρεάσει τα πάντα, από το δέρμα, τους μύες και τα εσωτερικά όργανα. Στην περίπτωση
 του συστηματικού σκληροδέρματος, μπορεί επίσης να επηρεάσει το συνδετικό ιστό σε πολλά μέρη του σώματος, όπως το δέρμα, τον οισοφάγο, το γαστρεντερικό σωλήνα (στομάχι και έντερα), τους πνεύμονες, τους νεφρούς, την καρδιά και άλλα εσωτερικά όργανα.


Μύθος: Μόνο οι ενήλικες μπορούν να αναπτύξουν σκληρόδερμα

Αλήθεια: Η ηλικία δεν αποτελεί εμπόδιο για το σκληρόδερμα. Στην πραγματικότητα, το εντοπισμένο σκληρόδερμα είναι πιο συχνό στα παιδιά, ενώ το συστηματικό σκληροδέρμα  είναι πιο κοινό στους ενήλικες.


Μύθος: Το σκληρόδερμα "χτυπά" μόνο τις γυναίκες

Αλήθεια: Συνολικά, οι γυναίκες ασθενείς είναι περισσότερες από τους άνδρες ασθενείς, με ποσοστό εμφάνισης 4 γυναίκες προς 1 άνδρα, με αυτή την ασθένεια να «χτυπά» κυρίως γυναίκες στις ηλικίες 30-50 ετών. Αλλά υπάρχουν και πολλές περιπτώσεις όπου άνδρες διαγνώστηκαν με σκληρόδερμα.


Υπάρχει θεραπεία για το σκληρόδερμα;

Δυστυχώς, δεν υπάρχει ακόμα καμία θεραπεία για το σκληρόδερμα, αλλά υπάρχει  συμπτωματική  θεραπεία, προσιτή για τους ασθενείς, κυρίως για την αντιμετώπιση των δακτυλικών ελκών και την  μείωση της εμφάνισης νέων, που είναι μία πολύ σοβαρή επιπλοκή  της πάθησης. Οι ασθενείς αυτοί μπορεί να πάσχουν επίσης από πνευμονική υπέρταση την δεύτερη σοβαρή επιπλοκή του σκληροδέρματος.

Η αγωγή με τη μποσεντάνη (πρωτότυπο ή γενόσημο) τού  από του στόματος διπλού ανταγωνιστή υποδοχέων ενδοθηλίνης, το οποίο είναι εγκεκριμένο  για τη θεραπεία της πνευμονικής αρτηριακής υπέρτασης (ΠΑΥ) και για τη μείωση του αριθμού  των νέων δακτυλικών ελκών σε ασθενείς με συστηματική σκλήρυνση και εξελισσόμενη νόσο δακτυλικών ελκών, μπορεί να βελτιώσει σημαντικά  την ποιότητα ζωής και την ικανότητα άσκησης, να επιβραδύνει  την εξέλιξη της νόσου και να βελτιώσει τη μακροχρόνια έκβαση.
 

Πηγή: https://www.capital.gr/

Πίσω

Επαφή

Ο Κόσμος των Σπανίων Παθήσεων - Ελίνα Μιαούλη

© 2014 Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

Υλοποιήθηκε από Webnode