5 Μαΐου, Παγκόσμια Ημέρα Πνευμονικής Υπέρτασης

2014-05-05 13:23


 

Σήμερα, 5 Μαΐου, είναι η Παγκόσμια Ημέρα Πνευμονική Υπέρτασης, μία ευκαιρία Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης γύρω από τη σπάνια αυτή σοβαρή νόσο. 

Να πούμε ότι ο όρος Πνευμονική Υπέρταση αναφέρεται στην υψηλή πίεση του αίματος μέσα στα αιμοφόρα αγγεία των πνευμόνων, κι ενώ στην Υπέρταση –γνωστή και ως Υψηλή Αρτηριακή Πίεση– τα τοιχώματα των αρτηριών όλου του σώματος γίνονται παχύτερα και λιγότερο ελαστικά, στην Π.Υ. επηρεάζονται μονάχα οι πνευμονικές αρτηρίες, δηλαδή τα αγγεία που μεταφέρουν αίμα από την καρδιά προς τους πνεύμονες με σκοπό την πρόσληψη οξυγόνου.

Η Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση (Π.Α.Υ.) είναι μία σπάνια μορφή Π.Υ., η οποία, λόγω της σκλήρυνσης και στένωσης των αιμοφόρων αγγείων, οδηγεί σε παθολογική και συνεχή αύξηση της μέσης πνευμονικής αρτηριακής πίεσης, με αποτέλεσμα να καταπονείται σημαντικά η καρδιά, και ιδιαίτερα το δεξιό της τμήμα, προκαλώντας δεξιά καρδιακή επιβάρυνση. Μερικά από τα συμπτώματα της Π.Α.Υ. είναι δύσπνοια, κόπωση, λήθαργος, ζάλη, πόνος στο στήθος, λιποθυμία και κατακράτηση υγρών (πρήξιμο στα χέρια, στα πόδια, ή στην κοιλιά). (Πηγή: RareConnect/Εθελοντική Ενημέρωση για τις Σπάνιες Παθήσεις)

Στη χώρα μας, ο Σύλλογος «Πνευμονική Υπέρταση Ελλάδας - Hellenic Pulmonary Hypertension», ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε μόλις το 2013 υπό την αιγίδα της Pulmonary Hypertension Association Europe, αποσκοπεί στο:

  • να ενισχύσει το έργο των συλλόγων ασθενών με Πνευμονική Υπέρταση που δρουν σε παγκόσμιο επίπεδο,
  • να εκπροσωπούνται οι πάσχοντες της ελληνικής επικράτειας με Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση ανά τον κόσμο, σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς με αυτούς,
  • να εξυπηρετούνται απο όλα τα ιατρικά μέσα με τις καλύτερες συνθήκες αντιμετώπισης των ιδίων και των οικογενειών τους,
  • να διασφαλίζονται τα ιατρικά και οικονομικά συμφέροντα τους για μια καλύτερη ζωή στα θέματα της σωματικής και ψυχικής τους υγείας. 


Ας συμβάλλουμε όλοι ώστε να γίνει η νόσος,
και ειδικότερα οι καθημερινές μάχες που καλούνται να δίνουν
οι ασθενείς και οι οικογένειές τους ευρέως γνωστές. 
Στοιχεία Επικοινωνίας του Συλλόγου

Δερβενακίων 11 β, Δροσιά Αττικής, Ελλάδα
Τηλ.: +30 215 5305523
E-mail: info@hellenicpulmonaryhypertension.gr
Website: 
ww.hellenicpulmonaryhypertension.gr

 

Πίσω

Επαφή

Ο Κόσμος των Σπανίων Παθήσεων - Ελίνα Μιαούλη

© 2014 Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

Υλοποιήθηκε από Webnode