5 Μαΐου, Ευρωπαϊκή Ημέρα Ανεξάρτητης Διαβίωσης των Ατόμων με Αναπηρία

2016-05-05 16:41

 

 

Κάθε χρόνο, στις 5 Μαΐου, εορτάζεται η Ευρωπαϊκή Ημέρα Ανεξάρτητης Διαβίωσης, η οποία σαν στόχο έχει να μαθαίνει στο κοινό για τη ζωή των Ατόμων με Αναπηρία, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα την επιτακτική ανάγκη που υπάρχει σήμερα για αλλαγές, τόσο σε πολιτικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο, προκειμένου να διασφαλίζεται η πλήρης ένταξη τους στην κοινωνία.

Διότι, μία οργανωμένη κοινωνία έχει χρέος να εξασφαλίζει την ίση συμμετοχή όλων των πολιτών στη ζωή, παρέχοντάς τους τα κατάλληλα μέσα, ώστε να μπορούν να επιλέγουν πού θα ζήσουν αλλά και με ποιους, να μορφώνονται, να εργάζονται, να ψυχαγωγούνται, να αποφασίζουν για την καθημερινότητά τους, αλλά και για όποια ζητήματα καθορίζουν το μέλλον τους. Με απλά λόγια, να έχουν την ποιότητα ζωής που συνταγματικά δικαιούται κάθε άνθρωπος.

Στη χώρα μας, ο Οργανισμός Ανεξάρτητης Διαβίωσης Ελλάδας i-living είναι ο πρώτος που προωθεί τη φιλοσοφία της Ανεξάρτητης Διαβίωσης των Ατόμων με Αναπηρία, έχοντας ως αδιαπραγμάτευτο όραμα έναν κόσμο στον οποίον κάθε άτομο, ανεξαρτήτως αναπηρίας, θα έχει την ελευθερία επιλογής και ελέγχου της ζωής του. Έναν κόσμο όπου ο καθένας θα μπορεί να ζει σαν ισότιμος πολίτης και να συμμετέχει στην κοινωνία με απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματά του.

Έτσι, ύστερα από την άκρως πετυχημένη δημόσια ενημερωτική δράση του σε επτά ελληνικές πόλεις το 2015, ο Οργανισμός φέτος αποφάσισε να κινηθεί στο Διαδίκτυο κάνοντας κάτι μοναδικό σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Προσέγγισε τον Tomek Giovanis, έναν από τους κορυφαίους δημιουργούς κόμικς στη χώρα μας, και του ζήτησε να δημιουργήσει ένα στριπάκι. Εκείνος αμέσως δέχτηκε, και το αποτέλεσμα μπορείτε να το δείτε παρακάτω.

Με το να γίνουν όλοι σούπερ ήρωες (ΑμεΑ και μη), προβάλλεται το μήνυμα ότι όλοι είναι ίσοι, απλά κάποιοι χρειάζονται μία ορισμένη βοήθεια, ώστε να εκτελέσουν κάποιες καθημερινές λειτουργίες (αναφορά σε προσωπικούς βοηθούς και ανεξάρτητη διαβίωση), ενώ παράλληλα θίγεται το στερεότυπο «ΑμεΑ, ήρωες της ζωής».

Επίσης, στο τελευταίο καρέ, σατιρίζεται το στερεότυπο «οι ΑμεΑ χρειάζονται περισσότερη αγάπη», και φαίνεται η «αγάπη» σε ένα κρεβάτι, δείχνοντας πως όλοι έχουμε τις ίδιες ανάγκες, θίγοντας με αυτό τον τρόπο και το θέμα «αναπηρία και σεξ», ένα ακόμα ταμπού στην ελληνική, και όχι μόνο, κοινωνία.

Ευχή όλων μας, στον επόμενο εορτασμό, όσο το δυνατόν περισσότερες διεκδικήσεις των Ατόμων με Αναπηρία να έχουν γίνει πραγματικότητα, το κράτος να είναι αρωγός, ενώ όλη η κοινωνία, συλλογικά, μέσα από τις καθημερινές της επιλογές να αποδεικνύει έμπρακτα πως σέβεται τον άνθρωπο και τα αναφαίρετα δικαιώματά του. 
 

Η συμμετοχή και η συμβολή όλων μας σε αυτή την προσπάθεια,
σε αυτήν τη διεκδίκηση θα είναι καθοριστική. 

 

Επιμέλεια: Ελίνα Μιαούλη

Επιτρέπεται η αναπαραγωγή με την προϋπόθεση αναφοράς της πηγής.

 

Πίσω

Επαφή

Ο Κόσμος των Σπανίων Παθήσεων - Ελίνα Μιαούλη

© 2014 Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

Υλοποιήθηκε από Webnode