Δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα για τα Νεανικά Ρευματικά Νοσήματα

2022-03-18 16:22
 

Μεγάλο μέρος του πληθυσμού πιστεύει ότι τα ρευματικά νοσήματα αφορούν αποκλειστικά ενήλικες και ιδίως άτομα της τρίτης ηλικίας. Αυτό όμως που πολλοί αγνοούν είναι ότι και τα παιδιά σε κάποια στιγμή της ζωής τους, ακόμη και αφού συμπληρώσουν τους δώδεκα πρώτους μήνες, μπορεί να προσβληθούν από κάποια νεανική ρευματοπάθεια που ενίοτε μπορεί να έχει σοβαρότερη εκδήλωση από αυτήν που συναντούμε σε ενήλικους ασθενείς.

- Η Νεανική Ιδιοπαθής Αρθρίτιδα (ΝΙΑ) συγκαταλέγεται στα συχνότερα παιδιατρικά νοσήματα μετά την Παιδική Επιληψία και το Νεανικό Διαβήτη, αφού 1 στα 1.000 παιδιά προσβάλλεται από ΝΙΑ.

-  Ο ειδικός γιατρός είναι ο παιδορευματολόγος, ενώ η έγκαιρη διάγνωση και η κατάλληλη θεραπευτική παρέμβαση οδηγούν σε καλύτερη πρόγνωση των νοσημάτων αυτών.

Αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σχετικά με τα Νεανικά Ρευματικά Νοσήματα, το 2019 καθιερώθηκε για πρώτη φορά από την Ευρωπαϊκή Παιδορευματολογική Εταιρεία (PReS) και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο για Παιδιά με Αρθρίτιδα (ENCA) η 18η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα Νεανικών Ρευματικών Νοσημάτων, η οποία έκτοτε πλαισιώνεται με διάφορες δράσεις από τους συλλόγους ανά τον κόσμο.

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας για τα Νεανικά Ρευματικά Νοσήματα και με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού γύρω από την ημέρα αυτή, η Πανελλήνια Ομοσπονδία ΡευΜΑζήν, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων των Παιδιών με Χρόνιες Ρευματοπάθειες -του μοναδικού Συλλόγου στην Ελλάδα για τα παιδιά με ρευματικά νοσήματα και των γονέων τους- και με τη συμμετοχή μελών του, έχει δημιουργήσει ένα βίντεο με τίτλο « … Και τα παιδιά μας μεγάλωσαν…», όπου ενήλικοι πλέον ασθενείς με νεανικό ρευματικό νόσημα καταθέτουν τις μαρτυρίες τους και δίνουν μήνυμα δύναμης και αισιοδοξίας.

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων των Παιδιών με Χρόνιες Ρευματοπάθειες, μέλος της Ομοσπονδίας ΡευΜΑζήν, πρόκειται να φωταγωγήσει υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης το έργο του Γ. Ζογγολόπουλου «Ομπρέλες», που βρίσκεται στη Νέα Παραλία, στη Θεσσαλονίκη, με τα χρώματα της Παγκόσμιας Ημέρας Νεανικών Ρευματικών Νοσημάτων, μπλε και φούξια. Η δράση θα ξεκινήσει από τη δύση του ηλίου, στις 18:30 και θα διαρκέσει μέχρι το πρωί.
 

 

Πηγή: iatronet.gr
Φωτογραφία: spanios.gr
 

Επιτρέπεται η αναπαραγωγή με την προϋπόθεση αναφοράς της πηγής.

Πίσω

Επαφή

Ο Κόσμος των Σπανίων Παθήσεων - Ελίνα Μιαούλη

© 2014 Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

Υλοποιήθηκε από Webnode