Έρευνα: Ολιστική προσέγγιση χρειάζονται οι ασθενείς με σπάνιες παθήσεις

2021-06-17 17:09

 

 

Έρευνα που διεξήχθη σε 70 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, καταδεικνύει ότι το 79% των ασθενών με σπάνια νόσο θεωρεί ότι είναι δυνατή η βελτίωση της ποιότητας ζωής του με την πρόσβαση στην ολοκληρωμένη υγειονομική περίθαλψη και κοινωνική φροντίδα.

H έρευνα, η οποία διεξήχθη διαδικτυακά από την ομάδα του προγράμματος Rare Barometer του EURORDIS σε 4.000 ασθενείς ή φροντιστές ασθενών, έθεσε στο μικροσκόπιο το μέλλον των σπάνιων παθήσεων. Τα αποτελέσματα της έρευνας αποδεικνύουν περίτρανα ότι τα άτομα που ζουν με σπάνιες παθήσεις χρειάζονται μια ολιστική προσέγγιση. Αυτή περιλαμβάνει την έρευνα, τη διάγνωση, τη θεραπεία και τη φροντίδα καθώς και την αξιοποίηση των νέων τεχνολογικών δυνατοτήτων. Συγκεκριμένα, τα αποτέλεσματα της έρευνας, για την οποία το ερωτηματολόγιο μεταφράστηκε σε 23 γλώσσες,  ήταν: 

  • 79% των ασθενών με σπάνιες παθήσεις δεν αναμένουν να θεραπευτούν από τη σπάνια νόσο τους εντός των επόμενων 10 ετών, αλλά θεωρούν ότι είναι δυνατή η βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους με την πρόσβαση στην ολοκληρωμένη υγειονομική περίθαλψη και κοινωνική φροντίδα.
  • Οι ασθενείς με σπάνιες ασθένειες προτιμούν τη θεραπεία στο νοσοκομείο, αλλά το 81% είναι πρόθυμο να χρησιμοποιήσει εξ αποστάσεως συμβουλευτική για να διευκολύνει την πρόσβαση σε διεπιστημονική υγειονομική περίθαλψη και το 85% είναι πρόθυμοι να ταξιδέψουν στο εξωτερικό για να λάβουν ιατρική περίθαλψη για τη σπάνια τους νόσο.
  • 95% των ασθενών υποστηρίζουν τον προληπτικό έλεγχο των νεογέννητων για σπάνιες νόσους ενώ το 58% πιστεύει ότι για να διαγνωστούν οι σπάνιες ασθένειες σε πρώιμο στάδιο θα πρέπει οι εξετάσεις για τις σπάνιες ασθένειες να πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
  • 94% των εκπροσώπων των ασθενών διατίθεται να συμμετάσχουν σε έρευνα για τις σπάνιες νόσους ως επίσημοι εταίροι ή συνεργάτες ερευνητές.
  • Το 39% μέσα στα επόμενα 10 χρόνια θα ήταν πρόθυμοι να  συμμετάσχουν σε εξ αποστάσεως ιατρικές επισκέψεις,  αν γνωρίζουν ήδη ή έχουν συναντήσει προσωπικά τον επαγγελματία με τον οποίον θα είχαν ραντεβού.
  • Το 46% πιστεύει ότι οι εξ αποστάσεως εικονικές ιατρικές επισκέψεις είναι κατάλληλες για ψυχολογική ή συναισθηματική υποστήριξη, όπως συνεδρίες με ψυχολόγο ή ομάδα υποστήριξης.

Η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα είναι μέλος της EURORDIS, δεδομένου ότι οι περισσότερες από τις ρευματικές παθήσεις ανήκουν στις σπάνιες παθήσεις, και συμμετέχει στο πρόγραμμα Rare Barometer της EURORDIS, του οποίου βασικοί στόχοι είναι η ενημέρωση όσων ασχολούνται με τη νομοθεσία  και την πολιτική για θέματα που σχετίζονται με ασθενείς με σπάνιες ασθένειες, η υποβολή αποδεικτικών στοιχείων σε θέματα σχετικά με την ευρωπαϊκή και διεθνή νομοθεσία και πολιτική, η προώθηση και βελτίωση της έρευνας σχετικά με τις προοπτικές των ασθενών, η αποτελεσματική κοινοποίηση των απόψεων των ασθενών με σπάνιες παθήσεις κ.λπ. 

Πίσω

Επαφή

Ο Κόσμος των Σπανίων Παθήσεων - Ελίνα Μιαούλη

© 2014 Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

Υλοποιήθηκε από Webnode