ΙΦΕΤ: Κλείνει συμφωνίες για εκπτώσεις σε ακριβά φάρμακα

2016-12-20 18:47

 

Μεγαλύτερες εκπτώσεις αλλά και πιστώσεις σε φάρμακα για σπάνιες παθήσεις προσπαθεί να πετύχει το ελληνικό Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) μέσω επαφών με φαρμακευτικές βιομηχανίες του εξωτερικού, σύμφωνα με πληροφορίες του iatronet.gr.

 

Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, έχει ήδη κλείσει κάποιες τέτοιες συμφωνίες με ευνοϊκότερους εμπορικούς όρους, ενώ σήμερα το επιτελείο του ΙΦΕΤ έχει μία ακόμη τέτοια συνάντηση με αμερικανική εταιρεία, από την οποία προμηθεύεται ένα σκεύασμα με κόστος 12.000 ευρώ το μήνα για 100 Έλληνες ασθενείς.

 

Μολονότι όλες οι εταιρείες, που συνεργάζονται με τον ΙΦΕΤ, δίνουν σημαντικές πιστώσεις σε άλλα κράτη, αυτό δεν ισχύει στον ίδιο βαθμό και στην Ελλάδα, λόγω και της γενικότερης οικονομικής κατάστασης της χώρας. Αυτή η τακτική όμως πρέπει να αλλάξει, με τη βοήθεια και των διεθνών θεσμών, πιέζοντας τη βιομηχανία να καλύπτει τις όποιες ανάγκες υπάρχουν σε φάρμακα. Σχετική πίεση έχουν ζητήσει και άλλα κράτη, εκτός της Ελλάδος, καθώς το θέμα των ελλείψεων δεν είναι μόνο ελληνικό αλλά παγκόσμιο πρόβλημα. Είναι αξιοσημείωτο δε ότι σε σχετική έρευνα που έκανε ο ΙΦΕΤ για λογαριασμό του ΕΟΦ, τις σημαντικότερες ελλείψεις σε σκευάσματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχει η Δανία.

 

Παράλληλα, ο ΙΦΕΤ ζητά από την κυβέρνηση να υπάρξει καλύτερη ροή στις πληρωμές του από τα δημόσια νοσοκομεία και τον ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να καλύπτει τις όποιες ανάγκες έχει σε σκευάσματα.

 

Σύμφωνα με τελευταία στοιχεία, ο ΕΟΠΥΥ χρωστούσε στον ΙΦΕΤ 4,8 εκατ. ευρώ, από τα οποία πληρώθηκε με επιταγή τα 2,5 εκατ. ευρώ, και ξαναέκανε παραγγελία άνω των 3 εκατ. ευρώ!Στο μεταξύ, σημαντικά είναι και τα κονδύλια που οφείλουν προς τον ΙΦΕΤ τα δημόσια νοσοκομεία: στις αρχές του 2016 έφθαναν τα 17 εκατομμύρια ευρώ, ενώ σήμερα κυμαίνονται στα 12 εκατ. ευρώ.

 

Πηγή: farmakeutikoskosmos.gr/

 

Πίσω

Επαφή

Ο Κόσμος των Σπανίων Παθήσεων - Ελίνα Μιαούλη

© 2014 Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

Υλοποιήθηκε από Webnode