Λογισμικό προβλέπει την πορεία των ασθενών με πνευμονική υπέρταση

2017-01-17 13:20

 

 

Βρετανοί ερευνητές ανέπτυξαν ένα λογισμικό πρόγραμμα που μπορεί να προβλέψει σε βάθος πενταετίας ποιοι ασθενείς με πνευμονική υπέρταση θα παρουσιάσουν επιδείνωση και θα κινδυνεύσουν να πεθάνουν. 

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Radiology ερευνητές του Συμβουλίου Ιατρικών Ερευνών της Μ. Βρετανίας, το ποσοστό ακρίβειας των προβλέψεων σε βάθος ενός έτους είναι της τάξης του 80%, έναντι 60% για τους γιατρούς.

Το λογισμικό αναλύει εξετάσεις αίματος και απεικονιστικές καρδιολογικές εξετάσεις, εντοπίζοντας τους ανθρώπους εκείνους των οποίων η καρδιά θα αντιμετωπίσει μεγαλύτερο κίνδυνο. 

Η υψηλή πνευμονική αρτηριακή πίεση προκαλεί βλάβες στην καρδιά των ασθενών ασθενών, με αποτέλεμα περίπου το ένα τρίτο αυτών να πεθαίνουν μέσα σε μια πενταετία από τη διάγνωση της πάθησης. Αν και υπάρχουν διάφορες θεραπείες, είναι σημαντικό οι γιατροί να μπορούν να προβλέψουν την εξέλιξη κάθε ασθενούς, προκειμένου να επιλέξουν την κατάλληλη για την κάθε περίπτωση θεραπεία. Το νέο λογισμικό βοηθά ακριβώς σε αυτό, αξιολογώντας το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς. 

Επόμενο βήμα των ειδικών είναι να πραγματοποιήσουν κλινικές δοκιμές σε διάφορα νοσοκομεία, προτού καταστεί ευρέως διαθέσιμο το λογισμικό. Επίσης σχεδιάζουν να δοκιμάσουν τις προγνωστικές δυνατότητες του προγράμματος και σε άλλες παθήσεις, όπως η καρδιομυοπάθεια.


 

Πηγή:  health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πίσω

Επαφή

Ο Κόσμος των Σπανίων Παθήσεων - Ελίνα Μιαούλη

© 2014 Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

Υλοποιήθηκε από Webnode