Πρωτοποριακή θεραπεία για σπάνια ασθένεια με την «υπογραφή» του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών

2018-06-05 14:43

 

Μία σημαντική επιστημονική εξέλιξη ήρθε στο φως της δημοσιότητας και αφορά σε μια πρωτοποριακή θεραπεία για την Μακροσφαιριναιμία του Waldenström, ένα σχετικά σπάνιο λέμφωμα (μια μορφή κακοήθειας των λεμφοκυττάρων) που προσβάλλει τον μυελό των οστών.

Η σημαντική επιστημονική εξέλιξη δημοσιεύτηκε στο «New England Journal of Medicine», το μεγαλύτερο και εγκυρότερο Ιατρικό περιοδικό και ο βασικός συγγραφέας, κύριος ερευνητής και συντονιστής της ερευνητικής αυτής προσπάθειας –που πραγματοποιήθηκε σε 9 χώρες σε Ευρώπη, Αμερική και Αυστραλία– είναι ο πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Μελέτιος Α. Δημόπουλος.

Σύμφωνα με τη δημοσίευση, η χορήγηση του συνδυασμού του φαρμάκου IbruFnib με το μονοκλωνικόαντίσωμα rituximab ελάττωσε τον κίνδυνο υποτροπής του νοσήματος κατά περίπου 80% έναντι της χορήγησης του μονοκλωνικού αντισώματος μόνο. Επιπλέον, σε 92% των αρρώστων που έλαβαν τον συνδυασμό η νόσος εμφάνισε ύφεση έναντι μόνο 47% με τομονοκλωνικό αντίσωμα, ενώ η ανταπόκριση στην θεραπεία με τον συνδυασμό ήταν ταχύτατη, χωρίς σημαντική τοξικότητα.

Ιδιαίτερη σημασία, σύμφωνα με τον κ. Δημόπουλο, έχει το γεγονός ότι ο συνδυασμός αυτός δεν περιλαμβάνει ουσιαστικά χημειοθεραπεία, και έτσι οι ασθενείς δεν εκτίθενται στις πιθανές αρνητικές της επιπτώσεις, ενώ το φάρμακο IbruFnib χορηγείται από το στόμα με τη μορφή απλής κάψουλας.

Όπως ανέφερε ο ίδιος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη στη θεραπεία αυτού του νοσήματος, καθώς άρρωστοι με Μακροσφαριναιμία του Waldenström, τόσο αυτοί που δεν έχουν λάβει προηγουμένως κάποια θεραπεία όσο και άρρωστοι που έχουν λάβει θεραπεία και εμφανίζουν υποτροπή της νόσου, μπορούν να ελπίζουν σε μακρά ύφεση με μια αποτελεσματική και μη τοξική θεραπεία.

Πηγή: www.ipaideia.gr

Eπιτρέπεται η αναπαραγωγή με την προϋπόθεση αναφοράς της πηγής.

Πίσω

Επαφή

Ο Κόσμος των Σπανίων Παθήσεων - Ελίνα Μιαούλη

© 2014 Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

Υλοποιήθηκε από Webnode